ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Πε 21 Νοεμβρίου 2024, 19:43 ΜΜ

ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Οι ασθένειες των δοντιών και του στόματος που έχουν ιδιαιτέρα σχέση με μια παρατεινόμενη μόλυνση μπορεί να είναι μια χρόνια γενεσιουργός αιτία καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Είναι ενδεχόμενο οι ασθένειες του στόματος (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και απώλεια οδόντων) να προκληθούν από χρόνιες βακτηριακές μολύνσεις.

Τα βακτηρίδια που προσβάλουν τους ιστούς του στόματος μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι επιστημονικές μελέτες και οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα εδώ και χρόνια υποπτεύονται ότι τα βακτηρίδια που προέρχονται από την στοματική κοιλότητα έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν φλεγμονή και στένωση των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και αυτές που συνεχίζονται έχουν εντοπίσει ότι οι ασθένειες των ούλων συσχετίζονται με άμεσο αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.

Η C-Αντιδρούσα Πρωτεΐνη CRP (C-Reactive Protein) η οποία είναι ειδικός δείκτης βακτηριδιακής μόλυνσης και οξείας φλεγμονής, έτσι ίσως είναι καλύτερος δείκτης κινδύνου για αγγειακή καρδιακή πάθηση παρά των φοβουμένων άλλων ( από τις αιματολογικές εξετάσεις).

Οι βακτηριδιακές λοιμώξεις και φλεγμονές αυξάνουν τη συγκέντρωση της CRP στο αίμα.

Η τερηδόνα, η ουλίτιδα, οι περιοδοντίτιδες και οι απώλειες δοντιών σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε μολύνσεις από βακτηρίδια.

Σε έρευνες που έχουν γίνει εξετάστηκε η σχέση που υπήρχε μεταξύ του αριθμού των δοντιών των ασθενών και του κινδύνου που είχαν για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι λιγότερος αριθμός δοντιών – όχι όμως πάντα – την ύπαρξη περισσοτέρων βακτηριδιακών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο λίγα δόντια είχαν αυτοί οι ασθενείς τόσο υψηλότερο κίνδυνο είχαν να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επομένως τα αποτελέσματα είναι ότι οι ασθενείς με 17 έως 24 δόντια είχαν 50% ψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που είχαν 25 έως 32 δόντια.

Ακόμα οι ασθενείς με 11 έως 16 δόντια είχαν 74% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άλλους.

Φυσικά τα ευρήματα δεν προδικάζουν ότι αναγκαστικά όλοι όσοι έχουν λιγότερα δόντια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εάν όμως ο λόγος για λιγότερα δόντια είναι μια κακή στοματική υγιεινή με ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες, τότε υπάρχει υποψία ότι οι χρονικές βακτηριδιακές μολύνσεις μπορεί να είναι υπεύθυνες για τον αυξημένο κίνδυνο.

Χρειάζονται επιβεβαίωση τα αποτέλεσμα των ερευνών.

Αναγκαίο είναι να γίνονται πάντα καινούργιες έρευνες και μελέτες για αυτά τα σοβαρά θέματα για την υγεία μας.

Πάντως άτομα με λιγότερα δόντια υπάρχει και αυξημένη CRP, γεγονός που μαρτυρεί μια χρόνια υποβόσκουσα βακτηριδιακή μόλυνση.

Θα ήταν η χρόνια αυτή μόλυνση στις περιπτώσεις αυτές η εξήγηση για τα αυξημένα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Μετά από όλα αυτά πιστεύουμε και πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη της καλής ατομικής υγιεινής και όχι αποφυγής.

Την στοματική μας κοιλότητα την φροντίζουμε όπως πρέπει.

Διότι μπορούμε να αποφύγουμε πάρα πολλά άσχημα για την γενική μας υγεία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Επιπρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό

Πρόσφατα Άρθρα

Κατηγορίες Άρθρων

Η MANUSCRIPT || ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ είναι ελεύθερο, μη κερδοσκοπικό, πλουραλιστικό, δημοσιογραφικό μέσο επικοινωνίας και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν εισπράττει συνδρομές.

Επικοινωνία

Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορα στην πηγή

Άμισθος υπεύθυνος έκδοσης – ανάρτησης, ιδρυτής – ιδιοκτήτης – διευθυντής καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας  www.manuscript.gr,
δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγραφάκης.

©   2020 | COSMOTE NewSite4U